Zeytin ve Zeytinyağı

Zeytin ve Zeytinyağı

Zeytin ve Zeytinyağı

Zeytin ve zeytinyağı hayatımızda büyük önemi olan bazen fark etmediğimiz fakat vücudumuz için oldukça değerli besinleri barındıran ürünlerdir. Zeytin ve zeytinyağının hikayelerinden bahsetmek isteriz. Zeytin ağaçları birçoğumuzun hayran olduğu barışı temsil etmesiyle bilinen kıymetli ağaçlardandır.

Zeytinin hikayesine baktığımızda antik çağa gitmemiz gerekir. Mitolojiye göre antik dönemlerde tanrılar birbirlerine hediye olarak zeytin ağacı götürmesiyle bilinirler. Zeytin ağacı ölmeyen ağaç olarak da bilinmektedir. Uzun dönemler susuz kalabildiği, fazla bakıma ihtiyacı olmadan da zeytin vermesiyle bilinir. Zeytinin zeytinyağına dönüşme hikayesine geçelim.

Zeytinyağı ise bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi M.Ö. 4500 yıllarına kadar uzandığını görebiliyoruz. Yapılan kazılarda 39 bin yıl önceki bir zeytin yaprağına rastlanmıştır. Zeytinyağının faydalarıyla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz; Zeytinyağının faydaları. Zeytinyağının yapım aşamalarına geçmeden önce çeşitlerini bilmemiz gerekir. Zeytinyağı yapılırken geçirdiği aşamalardan, zeytinin toplandığı dönemlere göre farklı isimler almaktadır. Bunun sebebi ise tat, koku ve asit oranlarının değişmesidir. Böylelikle zeytinyağını kullanacağınız alanlarda değişmektedir.

Zeytin ve zeytinyağının çeşitlerinden bahsedelim. Zeytin ile ilgili hepimizin bildiği gibi yeşil ve siyah olarak ayırarak başlayalım. Yeşil zeytinde en çok tercih edilen sofralık salamura çeşididir. Çekirdeğinin daha küçük olması ve lezzeti açısından akla ilk gelen zeytin çeşididir. Ethem Bey Zeytinyağları sofralık doğal salamura zeytin yapım aşamasında zeytinin kekremsi, acı tadının giderilmesi için 6 ay tuzlu su içerisinde fermente olması için bekletiliyor. Sonrasında paketlenmeden önce içerisine limon ve Ethem Bey natürel sızma zeytinyağı ekleniyor. Böylelikle yerken zeytinin doğal aromasına limon kokusu da eşlik etmiş oluyor.

Yeşil zeytinlerden bahsetmişken erken hasat zeytinyağından söz etmeden geçemeyiz. Zeytinleri yeşilken yani Eylül Ekim aylarında toplanıp elde edilen zeytinyağı çeşidi erken hasattır. Erken hasat zeytinyağı koku ve tadı bakımından daha yoğundur. Düşük asit oranı ve yoğun zeytin tadı ile zeytinyağı tutkunlarının vazgeçilmezidir. Bir de soğuk sıkım erken hasat zeytinyağı ise çiğ tüketmeyenlerin bile içmek isteyeceği güzelliktedir. Bir sonraki yazımızda size diğer zeytin ve zeytinyağı çeşitlerimizden bahsedeceğiz.

Etiketler: Zeytin ve Zeytinyağı
Ocak 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR