Taş Baskı Zeytinyağı

Doğal Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri

Taş Baskı Zeytinyağı

Taş baskı zeytinyağı nedir, nasıl yapılıyor merak edenler için sizlere bu yazımızı hazırlamak istedik. Zeytinyağı hepimizin hayatında büyük önemi olan hem sağlıklı hem de lezzetli bir yağ çeşididir. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Yemeklerimizde, salatalarımızda, kahvaltılarımızda vazgeçilmez olan zeytinyağı bir o kadar da çeşide sahiptir. Zeytinyağı çeşitlerinden biri ise taş baskı zeytinyağıdır. Taş baskı zeytinyağının soframıza geliş yolculuğunu birlikte inceleyelim.

Taş baskı adını zeytinin taş değirmenlerde ezilerek zeytinyağı elde edilmesi sonucunda almaktadır. Taş baskı zeytinyağını elde etmek oldukça zorlu ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Bu sistem bilinen en geleneksel zeytinyağı elde etme yöntemidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde bu yöntemi kullanan çok imalathane kalmamıştır. Fakat emek isteyen ve uzun zamanda elde edilen her şey gibi taş baskı zeytinyağı da bir o kadar değerli ve lezzetlidir.

Taş baskı zeytinyağının nasıl elde edildiğine bakacak olursak; kendi etrafında dönen taşlar ile hazne içerisindeki zeytinler ezilerek hamur hale gelmektedir. Sonrasında hamur haline gelen zeytinler özel torbalara alınarak hidrolik preslere yerleştirilmektedir. Presler kapanarak torbadaki hamur halindeki zeytinleri sıkmaya başlar. Bu sıkma işlemi gerçekleşirken çıkan zeytinyağları alt bölüme yerleştirilen haznenin içerisine dolmaktadır. Biriken zeytinyağları dolduğunda alınıp şişelere doldurulmaktadır. Sonrasında torbaları açmak için presler gevşetilir ve zeytin hamurlarının olduğu torbaların içerisine sıcak su tutulur. Bu işlem de bittikten sonra torbalar tekrar kapatılarak pres makinesine yerleştirilir.

Taş baskı zeytinyağı yapılırken bu sayede hamurların içerisindeki yağın büyük bir kısmı alınmış olur. Ayrıca zeytinin özsuyu ve posası da elde edilen bu yağın içerisinden damıtma yöntemiyle ayrılmaktadır. Taş baskı yöntemini diğer zeytinyağı yöntemlerine göre kıyasladığımızda yapım aşamasının zahmeti ve zorluğundan da anlaşılacağı gibi içerisindeki değerler ve besin değeri açısından da daha zengin olduğu bilinmektedir

Etiketler: Ethem Bey Zeytinyağları
Ocak 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR