Olgun Hasat Zeytinyağı

Olgun Hasat Zeytinyağı

Olgun Hasat Zeytinyağı

Olgun hasat zeytinyağı nedir, erken hasat zeytinyağı ile farkları nelerdir gibi sorularınız için sizlere bir yazımız var. Olgun hasat zeytinyağı kendi içerisinde soğuk sıkım, filtreli ve filtresiz gibi seçeneklere ayrılmaktadır. Öncelikle olgun hasat zeytinyağı nedir ile başlayalım.

Olgun hasat zeytinyağı elde etmek için zeytinlerimizi siyaha doğru mor renkli haldeyken Kasım ayından Ocak ayına kadar olan süreçlerde topluyoruz. Daha geç bir dönemde toplandığı için olgun hasat zeytinyağının tadı erken hasat zeytinyağına göre daha yumuşak bir tadı olmaktadır. Toplanan zeytinlerimiz öncelikle yıkanıp temizlenir. Sonrasında zeytin hamuru elde edilmek için çekirdekleriyle birlikte kırılıp ezilme işlemi gerçekleştirilir. Zeytin hamuru haline gelen zeytinlerimizi filtreli olacaksa filtre aşamasından geçip yağ elde etme kısmına geçilir.

Olgun hasat zeytinyağı soğuk sıkım olacaksa zeytinyağı elde edilme sürecinde kullanılan suyun derecesinin 27 derecenin altında olması gerekmektedir. Soğuk sıkım zeytinyağı ile sıcak sıkım zeytinyağı arasında sağlığınız için bir fark bulunmamaktadır. Sadece damak tadınıza göre farklılık göstermektedir. Soğuk sıkım zeytinyağında daha yoğun zeytin tadı alacağınız için genellikle daha sık tercih edilmektedir.

Olgun hasat filtresiz zeytinyağı ise içerisindeki polifenoller açısından daha zengindir. Bunun sebebi ise filtreleme aşamasında bazen polifenollerin hepsi zeytinyağına geçmemektedir. Filtresiz zeytinyağının dibinde tortuların olması normaldir. Dibinde tortu olmayan filtresiz zeytinyağı çok mümkün değildir. İçerisinde küçük zeytin parçaları kalabilir bu sağlık açısından hiçbir sorun teşkil etmez.

Olgun hasat zeytinyağını yemeklerinizde, salatalarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Tadı bakımından erken hasat zeytinyağına göre daha yumuşak olduğu için çocuklarınızın da severek tüketeceği bir zeytinyağı çeşididir.

Etiketler: Olgun Hasat Zeytinyağı
Nisan 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR