Erken Hasat Zeytinyağı

Erken Hasat Zeytinyağı

Erken Hasat Zeytinyağı

Erken hasat zeytinyağı en sevilen zeytinyağı çeşitlerinden biridir. Çok tercih edilmesinin sebebi yoğun tadı ve kokusudur. Erken hasat zeytinyağı nasıl yapılır, erken hasat ve olgun hasat zeytinyağı arasındaki farklar nelerdir, erken hasat zeytinyağının üretim aşamaları nasıl gerçekleşir birlikte inceleyelim.

Erken hasat zeytinyağı adını nereden alıyor öncelikle bununla başlayalım. Zeytinlerin Eylül, Ekim aylarında yani daha yeşilken toplanmasıyla zeytinyağı elde edildiği için adını erken hasat olarak almıştır. Zeytinler erken toplanıp zeytinyağı elde edildiğinde asit oranı daha düşük olur. Bu zeytinyağları klorofil açısından oldukça zengin olduğu için ışık görmemesi gerekir. Evlerinizde ışık görmeyen ortamlarda uzun süre muhafaza edilebilir, oldukça dayanıklıdır.

Erken hasat zeytinyağı yapımı için zeytinler toplanırken elle toplanması neredeyse imkansızdır. Bu sebeple genellikle silkme olarak bilinen toplanma yöntemi kullanılır. Erken dönem toplanan zeytinlerden olgun hasat zeytinyağına göre daha az zeytinyağı elde edilir. Erken hasat toplanan zeytinler zedelenmemesi için hemen kasalara doldurularak sıkma işleminin gerçekleştirileceği yere götürülür. Zeytinler sırasıyla kırılarak ezilme işlemine geçilir. Zeytin hamuru haline geldiğinde yağ çıkarılma işlemlerine başlanır. Çıkarılan yağlar şişelere doldurularak ışık görmeyen bir alana alınır.

Sağlık açısından baktığımızda erken hasat zeytinyağının içerisinde bolca A, E ve D vitamini yer alır. Daha önce de belirttiğimiz gibi bifenoller ve antioksidan açısından da en zengin zeytinyağı çeşididir. Ayrıca zeytinyağını içerek tüketmeyi sevenler için de en rahat içebilecekleri zeytinyağıdır. Kahvaltılarınızda soslarınızın, salatalarınızın üzerine rahatlıkla dökerek tüketebilirsiniz. Tadına ve kokusuna doyamayacağınız erken hasat zeytinyağlarını soğuk sıkım olarak da Ethem Bey Zeytinyağları arasında bulabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Etiketler: Doğal zeytinyağı çeşitleri
Ocak 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR