Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları

Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları

Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinin yoğun kokusu ve tadı bakımından çok sevilmektedir. Özellikle içmek için, salatalarımızda, mezelerimizde kullanmayı çok seviyoruz biliyoruz. Peki erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu biliyor muyuz? Gelin birlikte vücudumuz için olan yararlarına bakalım.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı oldukça değerli olan zeytinyağı çeşitlerindendir. Çünkü zeytinyağının kalitesi bakımından da hasat döneminin etkisi oldukça yüksektir. Erken hasat zeytinyağını elde etmek için tam olgunlaşmamış zeytinler soğuk sıkım yöntemi uygulanarak elde edilir. Erken hasat zeytinyağının elde edilmesi zahmetli ve uzun bir süreçtir. Olgunlaşmamış zeytinlerin el ile toplanması mümkün olmadığı için tırmık yardımıyla zeytinler dallardan alınmaktadır. Erken hasat için toplanan zeytinler ezilmemesi ve zarar görmemesi için çuval yerine kasalara koyularak hemen sıkıma götürülür. Kasadaki zeytinler, ezilme için bekleme esnasında havalandırılırlar.

Bu sayede bozulma, çürüme gibi olumsuz sonuçlardan korunmuş olurlar. Erken hasat zeytinlerden elde edilen zeytinyağı olgun hasat zeytinyağına göre daha az oranda elde edilir. Örneğin 5-6 kilo olgun zeytinlerden 1 litre zeytinyağı elde edilirken, erken hasat zeytinlerden 1 litre zeytinyağı elde etmek için 8-9 kilo zeytine ihtiyaç vardır.  

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının faydalarına baktığımızda; erken hasat zeytinyağında asit oranı daha düşüktür. Asit oranı düşük olan zeytinyağları kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Erken hasat zeytinyağı olgun hasat zeytinyağına göre daha fazla klorofil içermektedir. Bu da antioksidan özelliğe sahiptir. Bu özellik erken hasat zeytinyağının hem raf ömrünü uzatmaktadır hem de bağışıklığımız için büyük önem taşımaktadır.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının içerisindeki yoğun fenolik bileşiklerin tümör oluşumunu olabildiğince engellediği ve güçlü bir antioksidan olduğu için E vitamini bakımından zengin olduğu bilinmektedir. E vitamini de vücudumuzda hücre yenileyici özelliğe sahiptir. Son yapılan araştırmalara göre zeytinyağı tüketiminin obeziteden diyabet rahatsızlıklarına kadar iyi geldiği gözlemlenmiştir. Zeytinyağının sağlıkla ilgili bu olumlu etkileri içeriğinde bulunan yüksek oranda oleik asitle ilişkili vardır. Bu faydaların tamamı ise erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı içerisinde daha yoğun şekilde bulunmaktadır.

Etiketler: Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları
Nisan 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR