Bir Zeytinin Hikayesi

Bir Zeytinin Hikayesi

 

Bir Zeytinin Hikayesi

Bir zeytin hikayesine başlarken zeytin sözcüğünün etimolojik kökenine baktığımızda, zeytin ağacının yolculuğu hakkında bir fikir verir bize. İbranice “zeyt” kökünden “ez-zeyt” sözcüğü ve bugün Türkçe’de kullandığımız “zeytin” sözcüğü türemiştir. Arapça “zeytun” sözcüğünden geldiği de iddia edilir. 

Semavi dinlerin kitaplarında zeytin ağacı hep vardır. Ve aslında zeytin, bütün kutsal kitapların ağacıdır. Musevilerin Tevrat’tında zeytinden ‘kutsal bir ağaç’ olarak söz edilir. Hristiyanların İncil’inde ‘hayat ağacı’ olarak geçer. Nuh Peygamber’e tufanın bittiği müjdesini, gagasında zeytin dalı ile gelen bir güvercin vermişttir. Kuran’daki Nur Suresi’nde, ‘mübareketin zeytunetin’ yani ‘bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan’ ifadesi geçmekte; Nahl Suresi’nde de zeytinin yararlı olduğu belirtilmektedir.

Yani kimler gelmiş, kimler geçmiştir, ne dönemler bitmiş, ne dönemler başlamıştır ama zeytin hep vardır. Onun uğurunu ve bereketini kaybetmemek için yapabileceğimiz en iyi şey ise toprağımıza iyi bakmaktır. Toprağa iyi bakmak, gözlerimizi geleceğe doğru umutla çevirebilmektir.

Sevgiyle ve zeytinle,
Dilşen

 

Etiketler: Ethem Bey Zeytinyağları
Nisan 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR